12 03
2012

kamervragen en waarheid

Geplaatst door: krijvenaar in Lobby-praktijk

Vier op vijf Kamervragen, 82%,  is gebaseerd op journalistieke berichtgeving en daarmee vertrouwen Tweede Kamerleden teveel op de juistheid van journalistieke berichtgeving. De juistheid van die journalistiek is volgens communicatiestrateeg Tijn Elferink ‘niet meer’ vanzelfsprekend. “Kamerleden zouden kritischer mogen zijn als het gaat om het gebruik van journalistieke berichtgeving om politiek te bedrijven.”

Zeker gelet op de kosten van de kamervragen of de onterechte ophef, het hypen, dat rond smakelijke vragen ontstaat, zoals bij de door Zembla geduide maar niet bewezen relatie van minister Schippers met de tabakindustrie dat door oppositiepartijen als D66, SP en PvdA luidkeels in mondelinge vragen veroordeeld werd en door de anti-tabakbeweging als KWF in leven wordt gehouden met talloze schriftelijke vragen, opnieuw van de kant van SP en PvdA.

De kwaliteit van de berichtgeving is aan verandering onderhevig. Elferink analyseerde Kamervragen die in de derde week van februari 2012 werden gesteld. Hieruit blijkt dat 82 procent is gebaseerd op een bericht uit de media. Vooral dagbladen zijn geliefd: de meeste vragen zijn gebaseerd op artikelen uit De Telegraaf en de Volkskrant (samen goed voor bijna een kwart van de vragen). De PvdA stelde het vaakst vragen op basis van berichten in de media, de PVV uitsluitend. De minister die de meeste vragen op basis van journalistieke berichtgeving moest beantwoorden, is Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Een van de vragen, die aan de verkeerde minister werd gesteld, ging over een door 1Vandaag groots aangekondigde misstand. De aankondiging van het item luidde: “Het blijkt kinderlijk eenvoudig vanachter uw eigen computer een hele polder onder water te zetten.” Hoewel 1Vandaag volgens TNO-deskundige Eric Luiijf wel degelijk een probleem aansnijdt, was deze aankondiging overdreven. Pompen malen een polder in het algemeen juist droog. Hij constateert een kennisprobleem bij Kamerleden als ze direct reageren op journalistieke koppen over informatiebeveiliging en bescherming van vitale infrastructuur. Hierbij wordt onvoldoende gezocht naar de echte oorzaken en de aanpak daarvan.

Bron: De Nieuwe Reporter

Tags: , , , , , , ,