sociale snelkookpan
Sommigen beschouwen ze als enclaves van brallers, maar studentenverenigingen lijken een ideale basis voor het vormen van vriendschappen voor het leven. Dit stellen wetenschappers van de universiteit van Oxford en die van Helsinki, na een jaar onderzoek onder nieuwkomers bij het Leidse Augustinus. Vandaag is in Leiden het symposium.
Dat in studentenverenigingen hechte vriendschapsbanden ontstaan, is bekend. De onderzoekers willen graag weten hoe het komt dat dit in relatief korte tijd gebeurt. Zij volgden het afgelopen jaar 250 Augustijnen om te zien hoe zij hun sociale netwerk binnen de vereniging ontwikkelden. Met behulp van vragenlijsten werden sociale relaties in kaart gebracht.
Er is weinig onderzoek verricht naar vriendschapsvorming onder volwassenen, zegt hoofdonderzoekster Anna Rotkirch van de universiteit van Helsinki. ‘Er zijn wel veel studies naar kinderen, maar voor volwassenen is het lastiger, omdat vriendschappen daar vaak al gevormd zijn.’ Studentenverenigingen zijn een uitgelezen mogelijkheid om het ontstaan van volwassen vriendschappen te bestuderen.
Verenigingen hebben ’trucs voor vriendschapsvorming’ gestructureerd
Vijf sociale relaties
Hoe hier sociale banden worden gesmeed, komt sterk overeen met bestaande theorieën over vriendschapsvorming, zegt de Leidse taalwetenschapper Max van Duijn, die de onderzoekers in contact bracht met Augustinus. Mensen hebben gemiddeld vijf sociale relaties waarbij sprake is van een sterke emotionele verbintenis. Daarbuiten bestaat een bredere kring met wie geregeld activiteiten worden ontplooid. En daarbuiten weer een cirkel van 150 bekenden met wie geregeld contact is. Dit patroon zien we terug in de structuur van de studentenvereniging, aldus Van Duijn. Buiten de vereniging duurt de vorming van zo’n netwerk doorgaans langer. ‘Een studentenvereniging lijkt inderdaad een sociale snelkookpan.’
Samen zingen en taken uitvoeren zoals eten koken, blijken volgens de eerste conclusie dus smeermiddelen voor een vriendschap voor het leven. Goed nieuws, vindt Van Duijn. ‘Studentenverenigingen komen nog al eens ongunstig in het nieuws. Sommigen beschouwen ze als plekken waar mensen onder druk dingen doen die ze eigenlijk niet willen.’ Het onderzoek lijkt erop te wijzen dat verenigingen ’trucs voor vriendschapsvorming’ gestructureerd hebben.
Tags: bestuurder, kroegjool, LKvV, onderwijspolitiek, sociale snelkookpan, studenten, studentenvereniging, vriendschap